Za koga Pevex drži 68 milijuna eura u banci?

U zadnjoj analizi zaključili smo da Pevex gomila novac u banci u uvjetima visoke inflacije, a nesrazmjerno u odnosu na iznos ostvarenih i najavljenih investicija.

Nekonsolidirana nerevidirana bilanca za 2023. godinu upućuje na to da je uprava vjerojatno nastavila takvu praksu.

Naime, kratkotrajna financijska imovina iskazana je u cijelosti pod stavkom Dani zajmovi, depoziti i slično, koja je iznosila 64,019 mil. eura na kraju godine. S obzirom da iznos iste stavke u prethodnoj godini (4,689 mil. eura) odgovara iznosu depozita kod banaka koji je bio iskazan u revidiranim (ne)konsolidiranim financijskim izvještajima za 2022. godinu, logično je pretpostaviti da se radi (gotovo) isključivo o povećanju bankovnih depozita za skoro 60 milijuna eura.

Istovremeno, na poziciji Novac u banci i blagajni (koja se vodi odvojeno od kratkotrajne financijske imovine te uključuje novac na računima i depozite po viđenju) zabilježeno je smanjenje s 27,198 mil. eura na 3,438 mil. eura. Tvrtka kćer Dunav Logistika d.o.o., u čijem je vlasništvu prodajni centar u Vukovaru, ima na računu 400 tis. eura. To znači da Pevex u banci drži skoro 68 milijuna eura!

O grotesknim razmjerima te stavke dovoljno govori prošlogodišnja najava Uprave o investicijskom planu vrijednim 100 milijuna eura kroz pet godina kojim bi se proširila maloprodajna mreža s tadašnjih 28 trgovačkih centara na 40. Do kraja prošle godine u Vrbovcu je otvoren 29. prodajni centar.

To znači da je Pevex već na početku ove godine držao dovoljno novaca u banci da odjednom otvori 8 trgovina od preostalih 11 koliko je planirala kroz sljedećih pet godina. Povrh toga, društvo generira dovoljno novca od poslovanja za otvaranje minimalno 2 ili 3 novih centara godišnje što znači da već sada može istovremeno krenuti s ulaganjem u svih 11 novih trgovina koji bi bili otvoreni za oko godinu dana.

Ako bi pak investicijski ciklus trajao predviđenih pet godina, to bi u prosjeku značilo otvaranje 2,4 novih trgovina po godini – dakle financiranje investicija iz redovnog poslovanja dok bi u banci i dalje ostao nagomilani novac. Inflacija je u 2023. godini iznosila osam posto. Na nekonsolidiranoj imovini od 347 milijuna eura, tvrtka ima svega 14 milijuna eura obveza prema bankama.

Ovakvo upravljanje imovinom firme neshvatljivo je. Pevex pliva u toliko novaca da bi petogodišnji investicijski plan mogao izvršiti za nešto više od jedne bez podizanja kredita. Istovremeno, poznato je da najveći dioničar ulazi u više stotina milijuna eura vrijednu operaciju preuzimanja Fortenove te da je založio dionice Pevexa.

Nastavno na ovo javno razmatranje, postavljamo gospodinu Bubalu sljedeća pitanja:

  • Za koga ili zbog čega Pevex drži skoro 68 milijuna eura u banci tijekom visoke inflacije te je li to u interesu društva ili samo jednog ili nekoliko dioničara?
  • Je li Pevex sklopio posao u kojemu depozit kod banke služi kao osiguranje plaćanja za obvezu ili potencijalnu obvezu neke treće osobe?
  • Je li Pevex sklopio bilo kakav posao u kojemu na bilo koji način jamči svojom imovinom za tuđu obvezu ili potencijalnu obvezu?