Zašto g. Šket nije više predsjednik Uprave, i druga važna pitanja

Jučer je g. Šket otišao iz Uprave, a odlukom Nadzornog odbora g. Lovrinčević izabran je za predsjednika Uprave Peveca. Izjavama g. Lovrinčevića o ciljevima i viziji naprosto ne vjerujem jer je svojim riječima i djelima već pokazao da nije vjerodostojan. Ako je za transparentnost, zašto ne objavi cijenu po kojoj je Dicentra kupila dionice prošli mjesec od fondova koje je g. Bolanča zastupao, nešto što bi inače morao da su dionice Peveca uvrštene na uređenom tržištu?

Prije manje od pola godine u obraćanju dioničarima u svojstvu predsjednika Uprave društva Dicentra, dioničara i dobavljača Peveca, g. Lovrinčević je garantirao izbor neovisne i profesionalne uprave koja će štiti interese Peveca. S obzirom na obraćanje i činjenicu da je jedan od dva suvlasnika Dicentre i dotadašnji predsjednik njezine uprave, mislim da nitko ne može objektivno govoriti o nezavisnosti. O profesionalnosti i štićenju interesa Peveca ćemo vidjeti kada izađu rezultati. Ovdje naročito očekujemo podnošenje prospekta uvrštenja HANFA-i, s obzirom da kruže glasine da je gotov već neko vrijeme. Također bih ponovo napomenuo kako je Uprava maknula prethodno objavljene polugodišnje rezultate, te su trenutno dostupni javnosti jedino na našim web stranicama, i služit će kao dio podloge za ocjenu daljnjeg razvoja Peveca.

Kako to da gospodin Šket odjednom nije više u upravi društva čiji su prihodi od prodaje za vrijeme mandata rasli prosječnom godišnjom stopom od preko 20%?

S obzirom na navode bivšeg člana Nadzornog odbora g. Božikovića, vjerojatno zato jer je u zadnje vrijeme Pevec povećao profitabilnost. A Pevec je povećao profitabilnost, između ostalog, strožim zahtjevima prilikom pregovora oko ugovora s dobavljačima.

naknadno-odobreni-popusti

Skroz pojednostavljeno, tražili su da im dobavljači daju robu po manjoj cijeni. U prezentaciji polugodišnjih rezultata piše da se u ovoj godini kvartalni naknadni rabati obračunavaju od prvog kvartala u cijelosti, dok su se lani počeli u cijelosti primjenjivati tek u drugom i trećem kvartalu. A ti rabati su sasvim normalna stvar. Od Bauhausa do Konzuma, u maloprodaji su ti naknadno odobreni popusti varijabla o kojoj ovisi konačan financijski rezultat, i kao što sam još ranije spomenuo, bez toga bi Pevec bio u gubitku, a Uprava ih je prošle godine počela pojačavati.

prihodi-i-dobit-polugodisnje

popusti-udio-u-dobit

Dakle profit Peveca je povećan smanjivanjem profita dobavljača. I to su sasvim normalni tržišni pritisci i dokaz da je uprava Peveca radila za dobrobit Društva. Međutim dobavljači, koji su ujedno dioničari, su se okupili oko g. Lovrinčevića iz Dicentre i g. Božikovića iz Mark 2 i tražili novi Nadzorni odbor koji bi garantirao tobože neovisnu upravu, i sada vidimo da je predstavnik tih dobavljača nakon što je prethodno postao članom Uprave za lanac opskrbe, prodaju i marketing, postao predsjednik Uprave Peveca.

Također je zanimljivo pitanje kako su se branitelji i predstavnici države našli udruženi s Dicentrom i g. Božikovićem, s obzirom da evidentno ne dijele iste interese i ciljeve?

Kako je ranije ovaj mjesec bivši gradonačelnik Osijeka g. Krešimir Bubalo postao direktor strateškog razvoja u Pevecu? Gdje je bio objavljen natječaj?

Ovo djelomično možda izlazi izvan opsega rada Udruge, ali mislim da bi javnost, naročito dioničare Peveca, zanimalo odgovor na pitanje: tko je Dicentri, firmi s ispod 300 tis. kuna dobiti godišnje i manje od 4 milijuna kuna kapitala dao ili posudio desetke milijuna kuna za kupovinu dionica Peveca, i koji su njegovi ili njihovi interesi u svemu što se događa?

S poštovanjem,
Hrvoje Marković
predsjednik
Udruga dioničara Pevec

Dopuna (13.10): Prema stanju u SKDD-u, Dicentra je 11. 10. putem Zagrebačke burze kupila 2.798 dionica. Ako je gospodinu Lovrinčeviću stalo do transparentnosti, hoće li to objaviti barem u vijestima za investitore na stranicama Peveca? Da su dionice uvrštene na uređenom tržištu, prema Zakonu o tržištu kapitala i Pravilima Burze morao bi obavijestiti javnost o tome.

Dopuna (14.10): Dodane tablice s prihodima od naknadno odobrenih popusta.

Comments 2