Što su knjigovodstvena, nominalna i tržišna vrijednost dionice?

Potaknuti netočnim informacijama o knjigovodstvenoj vrijednosti Pevexa koje je danas iznio gospodin Zdravko Pevec, a koje su proširene u većem broju hrvatskih medija, Udruga malih dioničara „Pevex“ d.d. želi pojasniti značenje navedenog pojma i iznijeti njezin stvarni iznos.

Knjigovodstvenu vrijednost dioničkog društva (na engleskom: “book value”) možemo izračunati tako da se od knjigovodstvene vrijednosti imovine oduzme knjigovodstvena vrijednost obveza. Prema konsolidiranim godišnjim financijskim izvještajima Pevexa za 2021. godinu, na dan 31. prosinca 2021. godine vrijednost imovine društva je iznosila 1.828.672.000 kune, a vrijednost obveza je iznosila 770.352.000 kune. Dobivena razlika iznosi 1.058.320.000 kuna, i to je knjigovodstvena vrijednost društva. Ono odgovara iznosu kapitala i rezervi društva.

Kada podijelimo knjigovodstvenu vrijednost društva s brojem dionica (isključujući trezorskih dionica koje su vlasništvu samog društva), dobijemo knjigovodstvenu vrijednost po dionici, koja iznosi 84.348 kuna.

Tržišna vrijednost dionice (na engleskom: “market value”) je ona koju postiže u kupoprodajnim transakcijama na tržištu. Ona ovisi o mnogim čimbenicima, od subjektivnih procjena buduće dobiti do makroekonomskog okruženja u kojemu se društvo nalazi.

Iznos od 10.000 kuna po dionici, koji se netočno navodi kao knjigovodstvena vrijednost dionice, je nominalna vrijednost dionice (na engleskom: “par value” ili “face value”). Nominalna vrijednost dionice predstavlja temeljni kapital društva podijeljen s brojem dionica. Međutim, osim temeljnog kapitala, kapital i rezerve društva se sastoje i od drugih stavki, prije svega od zadržane dobiti koja je ostvarena u prethodnim poslovnim godinama.

Nominalna vrijednost dionice u pravilu ne odražava tržišnu vrijednost. Primjerice, nominalna vrijednost jedne dionice Applea je 0,00001 dolara (jedna tisućinka jednog centa), dok je tržišna vrijednost Appleovih dionica oko 131 dolar. Paralelu možemo povući s prigodnim kovanim novcem. Prije nego su rasprodani, Hrvatska kovnica novca prodavala je prigodni kovani novac Zlatna kuna. Nominalna vrijednost (apoen) dotičnog kovanog novca je jedna kuna. Međutim, budući da se radi o zlatniku koji je izdan u ograničenoj seriji, prodavao se za cijenu od 6.593,00 kuna.

Udruga malih dioničara „Pevex“ d.d.