Razgovor s Upravom, Nadzorni odbor, Prospekt…

U petak sam razgovarao oko 45 minuta s gospođom Kljajić, članom Uprave za financije. Morao bih napisati da su nam već gospođa Kljajić i gospodin Šket čestitali na osnivanju Udruge, te izrazili podršku ostvarenju navedenih ciljeva Udruge.

Sudjelovanje u radu Glavne skupštine

Uprava podržava naše zahtjeve u vezi bolje tehničke provedbe skupštine, kao i olakšavanja postupka prijave, ali napominje da je za sudjelovanje elektroničkom komunikacijom, kao i glasanje dopisnim putem potrebna izmjena statuta. Mislim da niti jedna firma na Zagrebačkoj burzi trenutno nema organizirano sudjelovanje na skupštini elektroničkim putem, i gledajući zakonske i tehničke zahtjeve za to, možda bi to predstavio preveliki teret na društvo u ovom trenutku. Međutim, ne vidim razloga zašto ne bismo omogućili glasanje pisanim putem.

Mnogi dioničari ne mogu usred radnog vremena, kada se obično održavaju skupštine, potrošiti nekoliko sati na dolazak i sudjelovanje u njenom radu, a kamoli s obzirom da imamo dioničare iz svih krajeva Hrvatske. Budući da dioničari već mogu dati punomoć nekome da sudjeluje i glasuje u njihovo ime, ne bi trebalo biti problem dati im mogućnost da direktno pošalju ispunjene glasačke listiće Upravi prije skupštine. Međutim kako je Uprava napomenula, čl. 274. st. 2. Zakona o trgovačkim društvima određuje da se statutom može ovlastiti upravu da omogući dioničarima da smiju svoje glasove dati pisanim putem kada ne sudjeluju na glavnoj skupštini, a za izmjenu statuta potrebna je odluka 75% glasova na skupštini.

Poslovanje

Dakako, nismo mogli saznati konkretne rezultate, ali nam je rečeno da se rezultati ostvaruju prema predviđenom planu. Kratkoročno, Uprava vidi rizik u tome što je većina prodajnih centara Peveca u zakupu, pa im je fokus nabava vlastitih kvadrata. Gospođa Kljajić je istaknula kako je prostor u Osijeku kupljen po zaista povoljnim uvjetima, te da su općenito dobri uvjeti za kupovinu poslovnih prostora.

Premda gledaju i mogućnosti širenja u inozemstvo, trenutno Uprava još uvijek dosta vremena posvećuje uređivanju i uspostavljanju nekih temelja u poslovanju, poput uvođenja sustava izvješćivanja, praćenja robe itd.

Odnos s dobavljačima

Iako sam u tekstu o vlasničkoj strukturi istaknuo da bi Pevec bez naknadno odobrenih popusta od strane dobavljača bio u gubitku, ubrzo me jedan dioničar upozorio da se zapravo radi o standardnim komercijalnim ugovorima, te da je ista situacija i u Bauhausu. Nadalje, gđa. Kljajić je napomenula kako bez toga zapravo nema dobiti u maloprodaji, te gledajući primjerice izvješće Konzuma vidim da je stvarno tako.

Unatoč tome, istaknula je da je Uprava i dalje pod velikim pritiskom dobavljača, te da dio njih pokušava preko vlasništva poboljšati svoj položaj prilikom ugovaranja uvjeta. Uvođenjem novog sustava analize podataka i poslovnog izvješćivanja Uprava će imati detaljne podatke za pojedine artikle, koje će dati dobru podlogu za njihove zahtjeve prilikom pregovora s dobavljačima.

Nadzorni odbor

Nadzorni odbor sada konačno djeluje u punom sastavu, a o čemu sam jedini postavio pitanje na glavnoj skupštini. Pozdravljamo izbor predstavnika zaposlenika u Nadzorni odbor Peveca, te čestitamo gospodinu Predovanu na imenovanju. S obzirom da je dugogodišnji zaposlenik Peveca, voditelj Pevecovog prodajnog centra u Zadru te na izjavi povodom izbora, nemamo razloga sumnjati u njegove sposobnosti i namjere.

Prospekt, dividenda i usporedba

Iako ne može govoriti o točnom terminu, Uprava intenzivno radi na izradi prospekta uvrštenja u uređeno tržište, te kaže da će uskoro biti gotov. Na kraju priopćenja o izboru predstavnika zaposlenika u NO piše da će u zadnjem kvartalu ove godine dionca Peveca biti uvrštena u Službeno tržište Zagrebačke burze.

U vezi politike isplate dividende koja će biti predložena u prospektu, rekao sam da su članovi Udruge svjesni da na dividendu plaćamo 12% poreza, ali da smatramo kako bi mala, stabilna dividenda reda veličine 10% prošlogodišnje dobiti privukla investitore. Ne zalažemo se za veće iznose (npr. 50% ili 100%) zbog toga što želimo ostaviti kompaniji novce za širenje, i jer nije porezno efikasno. Gospođa Kljajić misli da će i njihov prijedlog biti na tom tragu (osobno mislim da će biti bliže 5%), ali odluka o tome hoće li biti dividende i kolika će iznositi na koncu donose dioničara na glavnoj skupštini.

Gđa. Kljajić je upozorila da slovenski Merkur prolazi iskustva iz nedavne povijesti Peveca, u pogledu stečaja, restrukturiranja, pregovora s dobavljačima itd., te prate njegov razvoj zbog usporedbi.

Nakon razgovora imam još više povjerenja u Upravu, te vjerujem da neće zanemariti interese malih dioničara, kao niti samog Peveca.

Hrvoje Marković
predsjednik Udruge