Poziv malim dioničarima na suradnju i okupljanje pred izvanrednu skupštinu

Poštovani dioničari Peveca,

u želji zaštite interesa malih dioničara društva Pevec d.d., a u situaciji podignutih tenzija između dvaju najvećih dioničara društva Pevec d.d. i pokušaju uspostavljanja kontrole nad upravljanjem društvom, Udruga malih dioničara Pevec d.d. poziva preostale male dioničare društva Pevec d.d. na udruživanje i zajednički nastup na izvanrednoj skupštini dioničara koju pokušava sazvati najveći pojedinačni dioničar, tvrtka Maloprodajna ulaganja d.o.o.

30. studenog tvrtka Maloprodajna ulaganja d.o.o. je zatražila sazivanje izvanredne skupštine, na što ima pravo temeljem članka 278. Zakona o trgovačkim društvima. Uprava je odbila zahtjev uz objašnjenje da smatra kako su prijedlozi odluka suprotni interesu društva. ZTD u prethodno navedenom članku navodi kako u slučaju da uprava ne udovolji zahtjevu, sud može ovlastiti podnositelja zahtjeva da sam sazove skupštinu društva.

Nakon jednog od najuspješnije provedenih stečajeva u Hrvatskoj pod vodstvom g. Darka Šketa Pevec stabilizira svoje poslovanje i već godinama posluje s dobiti. Na glavnoj skupštini društva 1.6.2016. prezentirani su rezultati poslovanja u prva četiri mjeseca koji pokazuju nastavak rasta prihoda i dobiti (dobit je u tom razdoblju iznosila 4,18 milijuna kuna u odnosu na gubitak u istom razdoblju prethodne godine od 6,95 milijuna kuna). Najvažnije odluke skupštine su izbor novog nadzornog odbora, čiji je predsjednik g. Bolanča dao punu podršku predsjedniku uprave g. Šketu i odluka da se dionice Peveca uvrste na uređeno tržište. 26.8. Pevec objavljuje rezultate poslovanja u prvih 6 mjeseci koji pokazuju 12 puta veću dobit nego u istom razdoblju prethodne godine. Radi se o dobiti u iznosu od 22,88 milijuna kuna ili 17,52kn po dionici u šest mjeseci, a kad bi se gledalo na godišnjoj razini u 12 mjeseci (1.7.2015.-30.6.2016.) 45 milijuna kuna tj. čak 34,52 kn neto dobiti po dionici. U narednim danima cijena dionice na burzi potaknuta objavljenim rezultatima doseže maksimum od 216,99 kn.

Tada dolazi do promjena u vlasničkoj strukturi koji utječu na sastav nadzornog odbora i uprave: investicijski fond koji je Matko Bolanča predstavljao u NO prodaje svoje dionice Dicentri koja je do tad imala samo 2,85% udjela. Kao posljedica te transakcije g. Bolanča napušta nadzorni odbor, a u upravu dolazi Jurica Lovrinčević, dotadašnji predsjednik uprave Dicentre. Cijena po kojoj je obavljena ta transakcija nikada nije objavljena, a da je dionica Peveca uvrštena na službeno tržište Zagrebačke burze postojala bi obveza objavljivanja takvih informacija što bi povećalo transparentnost, smanjilo mogućnosti zloupotrebe i dalo investitorima bolji dojam tržišne cijene dionice.

Dolaskom g. Lovrinčevića u upravu dolazi do prekida komunikacije s dioničarima i drastičnog pada razine transparentnosti, a isti dan s web stranica Peveca nestaju rezultati poslovanja u prvih šest mjeseci. U mjesecima koji su slijedili g. Šket biva smjenjen sa pozicije predsjednika uprave prvo na mjesto savjetnika da bi mu u konačnici bio uručen izvanredni otkaz, a g. Lovrinčević postaje predsjednik i neko vrijeme jedini član uprave.

Pozicija g. Lovrinčevića kao predsjednika uprave je problematična iz pozicije korporativnog upravljanja kao i zbog sukoba interesa. Naime on je još uvijek jedan od dvojice suvlasnika Dicentre koja je dobavljač Pevecu, pa je pitanje kako će pomiriti svoj vlasnički interes kod Dicentre s interesom Peveca kojim upravlja. Naime postoji mogućnost tuneliranja dobiti kroz kupnju proizvoda od dobavljača po cijenama višim od tržišnih. Upravo zbog toga postoji praksa korporativnog upravljanja da se vlasništvo odvoji od upravljanja na način da dioničari preko nadzornog odbora biraju nezavisnu i profesionalnu upravu kojoj će jedini cilj i interes biti povećanje vrijednosti dionica i time poduzeća kojim upravljaju na korist svih dioničara bez obzira na njihov udio u vlasništvu. Zabrinjavajuće su i izjave g. Lovrinčevića koji je na „Danu investitora“ 5.12. izjavio kako on nema nikakve veze sa Dicentrom što jednostavno nije istina, a može se vrlo lako provjeriti u registru trgovačkog suda gdje je naveden kao član društva, dakle vlasnik. Tada je također izjavio kako su razultati poslovanja Peveca za prvih devet mjeseci dostupni u FINA-i, što je još jedna laž.

Nepovjerenje koje vlada prema sadašnjoj upravi reflektira se u niskoj cijeni dionice na burzi čime se nanosi direktna šteta svim dioničarima Peveca, a uprava drži dioničare i investicijsku javnost u mraku ne objavljujući rezultate poslovanja i stopirajući odluku skupštine o uvrštenju dionica na uređeno tržište. Upravo je ta odluka ključna za ostvarivanje zadovoljavajuće razine transparentnosti i zato pozdravljamo prijedlog odluke nadolazeće izvanredne skupštine da se uvrštenje obavi u zadanom roku. Tim bi se ujedno onemogućilo preuzimanje po nižim cijenama jer na društva uvrštena na uređeno tržište se primjenjuju odredbe Zakona o preuzimanju dioničkih društava pa bi se prelaskom praga od 25% udjela aktivirala obveza objavljivanja ponude za preuzimanje po cijeni koja ne može biti niža od najviše cijene po kojoj je preuzimatelj stjecao dionice u zadnjih godinu dana.

Podsjećamo da niti jedan od pojedinačnih dioničara nema više od 18% vlasništva što znači da se niti jedna odluka ne bi mogla donijeti bez širokog konsenzusa dioničara. Cilj ovog poziva i udruge općenito je okupljanje malih dioničara kako bi se spriječila samovolja i zloupotrebe pojedinačnih dioničara kojih smo nažalost svjedoci. U suprotnom, u slučaju pasivnosti i neorganiziranosti malih dioničara pojedinci bi mogli uz male udjele dobiti presudnu moć i utjecaj u društvu što bi vrlo lako moglo završiti gubitkom vrijednosti za male dioničare.

Stoga pozivamo sve dioničare kojima je cilj da Pevec bude profesionalno i transparentno vođeno društvo čiji će se rast vrijednosti ogledati kroz rast vrijednosti dionice, pri čemu se neće pogodovati ničijim partikularnim interesima, da se udruže bilo učlanivanjem bilo kontaktiranjem Udruge.

Udruga malih dioničara „Pevec“ d.d. je jedina udruga dioničara neovisna od oba najveća pojedinačna dioničara i svi njeni članovi sudjeluju u radu na volonterskoj bazi bez ikakve naknade za svoj rad. Moramo naglasiti kako pristupanjem dioničar ne preuzima nikakve obveze prema Udruzi, te naravno i dalje samostalno u skladu sa zakonom raspolaže svojim dionicama i sudjeluje na skupštini društva. Članovima i ostalim dioničarima koji ne mogu prisustvovati skupštini nudimo zastupanje na temelju punomoći, dakle uz njihov izričit pristanak. Naša je želja da što više malih dioničara osobno sudjeluje na skupštini, a ovim pozivom prvenstveno želimo uspostaviti kontakte kako bismo razmijenili informacije i organizirali se za predstojeću izvanrednu skupštinu. Udrugu čine mali dioničari koji drže od 30 do preko 1000 dionica, stoga pozivamo sve zainteresirane na suradnju bez obzira na njihov udio.

 

S poštovanjem,

Ivan Medi

Tajnik

Udruga malih dioničara „Pevec“ d.d.

Comments 2

  • Uprava je odbila zahtjev za sazivanje glavne skupštine. Ako sud ovlasti dioničara da sam sazove skupštinu, uprava je oštetila društvo jer će Pevec u tom slučaju platiti sudske troškove. Ne razumijem zašto je uprava odbila zahtjev i komentirala prijedloge, Zakon jasno piše da se skupština mora sazvati ako to zatraže dioničari koji imaju barem 5% dionica, ako se ne slažu sa zahtjevima onda je rasprava na skupštini mjesto za to, a ne kršenje zakona.

  • […] smo prije par tjedana slati svim dioničarima Peveca poziv na suradnju i okupljanje pred izvanrednu skupštinu koju pokušava sazvati najveći dioničar Peveca, tvrtka Maloprodajna […]