Odluka Burze o prestanku trgovanja

Poštovani članovi i dioničari Peveca,

Jučer, 27. prosinca 2017. godine, Zagrebačka burza je donijela odluku o prestanku trgovanja dionicama Peveca d.d. na njenom CE Enter tržištu s danom 3. siječnja 2018. Razlog odluke je propust izdavatelja da Burzi dostavi LEI oznaku koja je prema novoj regulaciji EU obavezna za svaki instrument kojim se trguje na uređenim tržištima i MTP tržištima. Iz dopisa Burze je evidentno da su poduzeti svi koraci prema upravi Peveca, no da s njihove strane nije bilo interesa za rješavanjem tog problema. Iako je Burza na svojim stranicama najavila i predstavila uvođenje LEI oznake te nove regulative, smatramo da je trebala jasnije naglasiti posljedice njenog nepribavljanja s ciljem informiranja i zaštite dioničara.

Ponašanje uprave Peveca u ovom slučaju nije bilo neočekivano, na prethodnoj skupštini dioničara je donesena odluka o odustajanju od uvrštenja dionice na uređeno tržište, čime su najveći dioničari i uprava još jednom pokazali nepoštivanje malih dioničara, transparetnosti i kulture korporativnog upravljanja. U obrazloženju se navode „kosturi iz ormara“ i problemi u društvu, zbog kojih je za uvrštenje „potrebno pričekati postizanje boljih poslovnih rezultata“ da bi upravo oni nastavili stjecati dionice i time postali većinski vlasnici društva.

Ova promjena u regulaciji tržišta je omogućila da se bez povlačenja ikakvog poteza uprave ili većinskih vlasnika nastavi pogoršanje statusa malih dioničara i posredno smanji cijena dionica što je u interesu svakome tko kupuje i povećava svoj udio. Podsjetimo, dionica Peveca je uvrštena na CE Enter tržište na prijedlog Agram brokera, a ne Peveca, i uprava Peveca stoga nema nikakvu obvezu prema Burzi. A s novom regulacijom izgleda da se neće moći trgovati na uređenom tržištu niti MTP-u bez odobrenja Društva.

Važno je napomenuti da vrijednost društva ovom promjenom nije smanjena, što bi svakom dioničaru tj. suvlasniku trebalo biti najvažnije. Većinski dioničari nisu odustali od uvrštenja nego su predložiil njegovu odgodu. To ne mora značiti da će do uvrštenja dionica ikada doći ali teoretski moglo bi i vrlo brzo – ukratko: uvrstit će ih ako im bude u interesu i kada im bude u interesu. No, postoje i drugi načini za trgovati dionicama koje nisu uvrštene na burzu: OTC tržišta poput Hita OTC i jednostavno kupoprodajnim ugovorima. Udruga malih dioničara „Pevec“ d.d. za cilj ima povezivanje malih dioničara i između ostalog posredovanje između članova koji su zainteresirani za kupnju ili prodaju dionica. Udruga je već nastupala u toj ulozi i pomogla u komunikaciji među članovima koji su izvršili kupoprodaju dionica izvan burze.

Udruga će i dalje nastaviti zastupati interese malih dioničara, prvenstveno kroz njihovo okupljanje i informiranje. Pevec još uvijek ima preko 1700 dioničara (podatak iz 12.mj 2017.) što predstavlja dobar potencijal za zaštitu naših interesa. Recimo, ako gledamo na strah od istiskivanja malih dioničara (Squeeze-out) za koji je potrebno 95% dionica (a prema našim procjenama najveći dioničari koji djeluju zajednički imaju oko 54 % udjela) zanimljiv je podatak da samo dioničari koji imaju manje od 200 dionica zajedno drže preko 8%, oni koji imaju manje od 500 komada preko 11% ukupnog broja dionica. (također podaci iz 12.mj 2017.). Također, pozitivnim signalom smatramo činjenicu da najveći dioničari nastavljaju stjecati dionice i nakon što su prikupili 50%+1 dionicu, što znači da im nije cilj samo kontrola nad društvom nego i vlasništvo nad dionicama koje bi im se isplatilo kroz isplatu dividende ili eventualnu prodaju.

Još jednom pozivamo sve dioničare Peveca d.d. da se učlane u udrugu kako bismo zajedno zaštitili svoju imovinu i interese. Uskoro ćemo održati skupštinu Udruge na kojoj ćemo uz redovne poslove razmotriti ulogu Udruge u posredovanju među članovima ukoliko dionice Peveca i dalje ne budu uvrštene na burzu.

 

Ivan Medi

Tajnik

Udruga malih dioničara „Pevec“ d.d.

Comments 1

  • POdrške u vašem daljnjem radu. Nisam član udruge, ali izgleda da ćemo se svi morati aktivirati u zaštiti svojih interesa.