Izvrsni rezultati u prvom polugodištu 2016. godine

U petak je Pevec priopćio medijima izvrsne rezultate ostvarene u prvoj polovici ove godine. Za početak bismo željeli istaknuti da nam se ne sviđa način na koji je ova cjenovno osjetljiva informacija objavljena, a to su priopćenja medijima usred trgovinskog dana bez istovremene objave na web stranicama Peveca i na Zagrebačkoj burzi. Objavljeni podaci su svakako od primarnog interesa dioničarima, te bi takve informacije trebale biti ponajprije objavljene na web stranicama Društva i Zagrebačke burze.

Pevec je u prvom polugodištu ostvario 622,5 milijuna kuna prihoda od prodaje, što je porast od 21% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a neto dobit je porasla 12 puta, na 22,9 milijuna kuna. Prevedeno u zaradi po dionici, ovo iznosi 17,64 kuna po dionici u prvom polugodištu. Koliko je značajno poboljšanje govori i činjenica da je ovo razina zarade ostvarena u čitavoj prošloj godini, i možemo zaključiti da je od 1. 7. 2015. godine do 1. 7. 2016. godine ostvarena neto dobit od oko 45 milijuna kuna, odnosno 34,66 kuna po dionici.

Uprava ističe da su izvrsni rezultati posljedica završetka širenja prodajne mreže tijekom prošle godine, zauzimanja tržišnih pozicija koje su osigurale velik porast prihoda i iskoraka kroz marketinška ulaganja. Istaknuli su i podizanje koeficijenta obrtaja zaliha i porast profitabilnosti kao posljedice provođenja aktivnosti za upravljanje opskrbnim lancem, te veliki napredak u veleprodaji.

Iz knjige dioničara vidljivo je i da je Pevec počeo kupovati vlastite dionice za trezor. Kada je glavna skupština 1. lipnja donijela Odluku o stjecanju vlastitih dionica trezor je držao 590 dionica, a prema stanju 23. kolovoza drži 7.427 dionica. Trezorske dionice se mogu dijeliti i ponuditi uz popust kao nagrada upravi i radnicima, a mogu se i poništiti. Ovdje ponovo vidimo kako interesi različitih dionika mogu biti suprotstavljeni. Udruga zasada nema stav o raspolaganju trezorskim dionicama, ponajprije jer ih društvo trenutno samo stječe, te vjerujemo da će nadzorni odbor voditi računa o našim interesima u odnosu na upravu, a uprava i nadzorni odbor u odnosu na radnike. Želimo zadržati i motivirati kvalitetne ljude u Pevecu, ali nemamo stav o mehanizmu i vrijednostima eventualnih nagrada, bili to novčani bonusi, dionice, bonovi ili nešto treće.

Možemo za dioničare istaknuti da dionice u trezoru nemaju pravo glasa niti udjela u dobiti, te da kada trezor stječe dionice, udjel dioničara u vlasništvu se povećava. Primjerice, ako društvo nema vlastite dionice a vi držite 1% udjela, nakon što društvo stekne 10% dionica vaš se udjel u vlasništvu povećava na 1,11%.

Hrvoje Marković
predsjednik Udruge

Dopuna 1 (29.8.):
Pevec je na svojim stranicama objavio prezentaciju rezultata za prvo polugodište iz kojeg je vidljivo da prihodi rastu znatno brže nego troškovi, što je dovelo do udesetostručenja profitne marže u odnosu na prošlu godinu. Uprava i dalje unapređuje poslovne procese, te su odredili gospođu Lonjak Jaić kao osobu zaduženu za odnose s investitorima.

Dopuna 2 (31.8.):
Uprava se ispričala zbog propusta oko objave rezultata, prezentacija je trebala biti objavljena i na web stranici društva u petak, međutim došlo je do nekih poteškoća pa je zato objavljena u ponedjeljak. Pojasnili su nam i da ne mogu kao izdavatelj slati objave Zagrebačkoj burzi jer smo trenutno na sporednom tržištu CE Enter (bivša MTP) na kojemu već javno dostupne informacije objavljuje dioničar koji je zatražio i održava to uvrštenje, a to su Agram brokeri. U svakom slučaju, kada uđemo na Službeno tržište, što očekujemo do kraja godine, uprava će i tamo slati sve objave propisane Pravilima Burze.

Comments 1