Izvještaj s Dana investitora

Jučer smo u Pevecu imali Dan investitora, na kojem su prvo bili pozvan “svi sadašnji i budući dioničarida doznaju sve informacije o svim bitnim i relavantnim (sic) informacijama tvrtke Pevec, a zatim je izbrisan dio o “budućim investitorima”.

Za početak bih napisao da je glasnogovornica Društva zamolila da se ne slikaju slajdovi i da moli da se informacije koje smo dobili u fasciklima ne dijele dalje, da su informacije samo za nas koji smo došli. Na danu investitora. Renata Duka je rekla kako nije g. Lovrinčević naredio da se makne dio “i buduće dioničare” iz poziva, ali da su im se javili deseci novinara koji su to zloupotrebaljavali i javljali se kao budući dioničari, a da je Pevec namjeravao da se ozbiljni investitori pojave. Na pitanje tko je taj koji je određivao tko će biti ozbiljan investitor ili ne, koliko se sjećam nisam dobio neki odgovora, ali bismo mogli vidjeti da je novinarima i svim budućim dioničarima dopušten ulaz.

Da ne ulazim onda u preduboke detalje, predavanje se uglavnom sastalo od prikazivanja problema koje je ostavila bivša Uprava i Nadzorni odbor. Na Danu investitora nije prikazan niti jedan račun dobiti i gubitka niti bilanca. Spomenute su i vrijednosti sudskih sporova koji nisu navedeni u izvještajima. Ja se slažem da bi one trebale biti napomenute u izvještajima kao rizik, međutim protiv mnogo se društava vode sudski sporovi a da njihova ukupna vrijednost nije spomenuta u izvještajima, zato postoje procjene rizika i rezervacije, koje potvrđuje revizor. Nadalje, u strukturi vrijednosti navedenih tužbi prevladavaju sporovi koje su prvostupanjskim presudama presuđene u korist Društva.

O tome ću odmah reći: ako je bivša Uprava oštetila firmu, neka se podnesu tužbe i kaznene prijave. Ipak, mislim da s obzirom na sljedeće činjenice da je potrebno uzeti navode g. Lovrinčevića ne sa zrnom, nego sa kilom soli: Jurica Lovrinčević je u izravnom sukobu interesa.

  • Kao direktor Peveca, trebao bi povećavati vrijednost tvrtke i njezinih dionica
  • Kao vlasnik Dicentre, Pevecovog dobavljača, u interesu su mu što bolji uvjeti i veće cijene kod proizvoda koje Pevec kupuje
  • Kao vlasnik Dicentre, koja neprestano preuzima dionice Peveca, u interesu mu je što jeftinija cijena dionice Peveca.

G. Lovrinčević je ne odgovarajući na nekoliko pitanja isticao kako sve što radi je u skladu sa zakonima i statutom. Ja mu to u jednom trenutku nisam osporavao, nego sam govorio o odnosu s investitorima. On je u nekoliko navrata, te u intervjuu napomenuo kako smatra da Pevec nije spremno za uvršteno tržište. Nitko ga nije pitao je li Pevec spreman za to. Istina je da on ne krši odluku glavne skupštine, jer odluka navodi da se obvezuje Upravu da bez odlaganja poduzme pripremne radnje za provedbu uvrštenja dionica na uređeno tržište. Također je istina da nikome ne odgovara po pitanju procjene što i kako dugo bi trebale trajati te pripremne radnje, a u isto vrijeme ima sukob interesa kao vlasnika društva koje preuzima dionice Peveca.

Dicentra je društvo ograničene odgovornosti, nije dioničko društvo. Položaj koji Jurica Lovrinčević ima u Dicentri nije kao dioničar u dioničkom društvu, nego kao član nadzornog odbora. Čak je i rekao u jednom trenutku da “Dicentra nema nikakve veze s njim“, što je bezočna laž. Još su 14. listopada promijenjene ovlasti za zastupanje članovima uprave Dicentre; nisam još dobio prijepis društvenog ugovora, ali vjerujem da je za takvu promjenu bila potrebna suglasnost Lovrinčevića. Društvo je osnovano u njegovu korist, i da su dionice Peveca uvrštene na uređeno tržište, on, odnosno njegova firma, bi morao svako stjecanje dionica od strane Dicentre prijaviti HANFA-i. Također bi moralo prijaviti svaki prelazak praga od 5%, a ako prođu prag od 25%, morali bi dati obveznu ponudu za preuzimanje Društva, s cijenom ne manjom od najviše cijene po koje je stjecao dionice Peveca u razdoblju od godinu dana prije nastanka obveze za preuzimanje.

Ovo je manje bitno, ali ponovio je izjavu koju je dao u intervjuu za Jutarnji list, ali sadašnji Nadzorni odbor nije izabran sa 68% glasova, nego sa 64%, što se može vidjeti u zapisniku koji je dostupan na ovim stranicama, za razliku od stranica Društva. Također bih napomenuo: sadašnji sastav Nadzornog odbora nije izabran na Glavnoj skupštini. Na Glavnoj skupštini je izabran Nadzorni odbor koji je dao punu potporu Darku Šketu.

Ako vam rasprava o preuzimanju Peveca i uvrštenju na uređenom tržištu zvuči poznatao, to je zato što je istu stvar pokušala napraviti Samoborka u svibnju, a zbog čega sam ja uopće ušao u priči oko Peveca; smatrao sam da će zbog borbe za prevlast doći do realnijeg vrednovanja firme, naročito s obzirom na odluku o uvrštenju na uređeno tržište, što ne bi ni došlo na dnevni red skupštine da nije bilo mojeg angažmana u CERP-u.

Zato mi je opet digao tlak neki pretili čovjek na štakama koji je rekao da sam igrač Samoborke, kojeg se sjećam i sa skupštine, ali mi se nije niti udostojio reći kako se zove. Iako otkad sam postao dioničar početkom svibnja sve što činim, pišem i govorim radim argumentirano, u svoju korist i u korist svih dioničara, s potpisanim imenom i prezimenom, još uvijek me iznenađuje kada me raznorazni anonimusi optuže da radim za Samoborku.

Dioničari kojima su puna usta bile transparentnosti i uvrštenja na uređeno tržište su naprosto zašutili u trenutku dolaska Jurice Lovrinčevića u Upravu, a nije im palo na pamet uređeno tržište prije nego je CERP poslao zahtjev za to 3 sata nakon što sam zatražio to od njih pa dobio odbijenicu, a 2 sata nakon što sam ponovio i opet argumentirano iznio razloge za to pa su ga ipak poslali.

Ispričavam se na digresiji ali da razvredrim malo ton, molio bih najvjernije posjetitelje ovih stranica, upravu Peveca, da malo olakšaju, potrošit će nam čitavi bandwidth za mjesec.

S poštovanjem,
Hrvoje Marković
Predsjednik
Udruga malih dioničara „Pevec“ d.d.

Dopuna: Izašao je članak u Večernjem listu s naslovom Dio dioničara Peveca ogorčen: Ne posluje se transparentno. Dokaz naslovnice je činjenica da članak počinje još jednom neistinitom tvrdnjom direktora Lovrinčevića. Upravo sam u FINA-i, a rezultati poslovanja za prvih 9 mjeseci nisu dostupni. Poslali smo zahtjev g. Lovrinčeviću, glasnogovornici i osobi za odnose s investitorima da pošalju demantij na izjavu g. Lovrinčevića.

Comments 1