Važne promjene u Upravi, Nadzornom odboru i vlasničkoj strukturi

2. rujna SKDD je zabilježio važnu promjenu u vlasničkoj strukturi Peveca transakcijama kojima je dotadašnji 8. najveći dioničar Dicentra d.o.o. stekao 99.570 dionica, odnosno 7,68% dionica s pravom glasa, te se sada nalazi na poziciji drugog najvećeg dioničara s 136.811 dionica, odnosno 10,55% dionica s pravom glasa. Jučer je, pak, prestao raditi link Investitori na stranicama Peveca, na kojima je u zadnja 3 mjeseca uprava objavila sva financijska izvješća Društva, polugodišnji rezultati, informacije o cijeni dionice i sastav Uprave i Nadzornog odbora, a danas smo, ponovo putem medija, saznali važne vijesti o promjenama u Društvu u vidu novog člana Uprave i ostavke Predsjednika Nadzornog odbora.

Ove činjenice su nas potaknule da se ponovo obratimo Upravi, koja nas je uvjerila kako namjerava dalje slijediti dobre prakse u transparentnosti, te da je zbog intenzivnih aktivnosti na unapređenju web stranica upravo s ciljem omogućavanja pravovremenog objavljivanja važnih vijesti i cjenovno osjetljivih informacija ponovo došlo do poteškoća koja nastoji otkloniti, a o čemu su nas i ranije obavijestili. S obzirom na dosadašnju suradnju i brzinu odgovora zaista vjerujemo da se radi o tome, te su ubrzo objavili vijest u rubrici ‘novosti’, te ju proslijedili Agram Brokerima, koji su kao dioničari koji su uputili zahtjev za uvrštenje na MTP Zagrebačkoj burzi ubrzo poslali obavijest na stranice burze.

Dosadašnji predsjednik NO g. Bolanča podnio je ostavku, a dosadašnji potpredsjednik g. Mandić je izabran za predsjednika, dok je za potpredsjednika izabran g. Marinčić. Kako je sada ostalo prazno mjesto u Nadzornom odboru, vjerujemo da će se na sljedećoj Glavnoj skupštini odlučivati o izboru člana koji nedostaje.

Možda je najvažnija vijest činjenica da je za člana Uprave zadužen za lanac opskrbe, prodaju i marketing izabran g. Jurica Lovrinčević, suvlasnik tvrtke Dicentra i do prošlog tjedna predsjednik njezine uprave. Uoči ovogodišnje Glavne skupštine Peveca održane 1. lipnja, gospodin Lovrinčević se u ime tvrtke Dicentra javno obratio dioničarima Peveca, te nas obavijestio kako je Dicentra urudžbirala protuprijedlog odluci o imenovanju članova nadzornog odbora Peveca.

Kao razlog aktivnog uključivanja u borbu za Pevec g. Lovrinčević je istaknuo da su kao dugogodišnji dobavljači i dioničari Peveca nebrojeno puta izašli u susret Pevecu gradeći partnerski odnos, ali da je na posljednjim godišnjim pregovorima uprava tvrtke Pevec postavila neprihvatljive uvjete za nastavak daljnje suradnje. Dalje je u obraćanju istaknuo i kako su u procesu ponovne izgradnje Peveca mnogobrojni dobavljači bili financijski oštećeni, te da će njihov NO između ostalog izabrati neovisnu upravu.

Kao što vidimo, novi tzv. neovisni član uprave zadužen za lanac opskrbe je sam g. Lovrinčević, suvlasnik i donedavni predsjednik uprave dugogodišnjeg dobavljača Peveca.

Udrugu ponajviše zanima kako će g. Lovrinčević pomiriti interese koje ima kao suvlasnik dugogodišnjeg dobavljača Peveca s obvezom djelovanja isključivo za dobrobit Peveca, kao i u pogledu čuvanja poslovnih tajni, budući da je sada zadužen za opskrbni lanac Peveca.

Brine nas što se dobavljači i dalje pozivaju na potraživanja koja su otpisali u stečajnom postupku, te što se dio ponaša kao da još uvijek imaju potraživanja od firme u stečaju, a ne vlasničke udjele u firmi koju dijele s drugim dioničarima, zaboravljajući da je razlog poslovanja trgovačkog društva prema zakonu ostvarivanje dobiti.

Najnoviji događaji oslikavaju zašto je iznimno važno da se dioničari kojima je primarni interes poslovanje tvrtke Pevec udruže. Razumijemo da su u starom Pevecu mnogi dobavljači izgubili svoja potraživanja, međutim prisjetimo se da su otpisali dio potraživanja koji je procijenjen da se likvidacijom ne bi mogao povratiti. Prema tome, ukoliko roba ne postiže zadovoljavajući koeficijent obrta tj. dugo zauzima mjesto na policama, ili bi Pevec mogao jeftinije nabaviti istu robu od drugog dobavljača, zašto bi trebalo zadržati tu robu odnosno dobavljača, ukoliko ne pristane na za Pevec povoljnije uvjete? Jesmo li mi, ostali dioničari nešto dužni drugim dioničarima?

S poštovanjem,
Hrvoje Marković
predsjednik
Udruga dioničara Pevec

Dopuna (7.9.): Stranice za investitore su danas ponovo u funkciji.

Dopuna (13.9.): Rezultati poslovanja za razdoblje 1.-6.2016. (prethodno dostupno na web stranicama Peveca).